Endüstri ilişkileri aktörleri

Endüstri ilişkilerinin aktörleri kimlerdir?

Endüstri ilişkilerinde 3 tür aktör bulunmaktadır. Bunlar işçiler ve sendika- ları, işverenler ve sendikaları ve devlet'tir.

Endüstri ilişkileri kimlerin çalışma koşullarını inceler?

Buna karşılık, endüstri ilişkileri sadece endüstri sektöründe değil, “tüm sektörlerde” çalışan ücretlilerin istihdam ilişkilerinden doğan her türlü “bireysel” ve “kolektif” ilişki ve bu ilişki çerçevesinde oluşan çalışma koşullarını inceleyen bir alan olarak geniş anlamda da kullanılmaktadır.

Endüstri ilişkilerinin bir sistem olduğu görüşü ilk kez kim tarafından ortaya atılmıştır?

Ancak asıl olarak terimin de oluşturucusu olan Norbert Wiener tarafından geliştirmiştir.

Endüstri ilişkilerinin ilgili olduğu bilim dalları nelerdir?

Ancak endüstri ilişkilerinin en çok ilişkili ve ilgi alanlarında benzerliklerin olduğu bilim dalları sosyal politika, çalışma ekonomisi ve insan kaynakları yönetimidir. Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri toplu pazarlık, ücret, işgücü arzı ve talebi gibi ortak konulara sahiptir.

Endüstri ilişki sisteminin girdileri nelerdir?

Genel olarak Endüstri İlişkileri Sisteminin aktörleri; İşçi, İşveren ve Devlet olarak sıralanabilir. İşveren yapısında, sermaye ve yönetim olgularının tek bir noktada birleşmesi de gerekmez.

Endüstri ilişkilerinin eş anlamlısı nedir?

Geniş anlamdaki endüstri ilişkileri deyimi, ücretlilerin istihdam ilişkilerinden doğan çalışma hayatının hemen her konusunu ele aldığından “çalışma ilişkileri” veya “istihdam ilişkileri” yerine de kullanılmaktadır.

Endüstri ilişkileri sistemini etkileyen faktörler nelerdir?

Bu teoriye göre endüstri ilişkileri sisteminin birbirinden bağımsız üç değişkeni bulunmaktadır. Bunlar; aktörler, çevre ve ideolojidir. Dunlop'a göre aktörlerin kendi ideolojileri bulunmaktadır. Endüstri ilişkileri sisteminin gelişebilmesi için bu ideolojilerin birbiriyle uyumlu olması gerekmektedir.